blogpost waarom snuffelwandeling belangrijk is voor je hond

Waarom snuffelwandelingen belangrijk zijn voor je hond

Hoe vaak zeg je wel niet ‘ik ga snel de hond uitlaten’? Als je de hond uitlaat, ben je vaak geneigd dit haastig te doen. Je hebt een druk leven, moet op tijd op je werk zijn en het moet allemaal snel gaan. Maar wist je dat je hond hier eigenlijk weinig aan heeft? Honden hebben nu eenmaal andere behoeften dan mensen.

Hoog tijd dus voor een wandeling in het teken van je hond: de snuffelwandeling.

Wat is een snuffelwandeling?

Een snuffelwandeling is een aangelijnde wandeling waar snuffelen centraal staat. Je geeft je hond de ruimte om naar hartenlust te snuffelen en dit op zijn tempo. ‘Is dat niet ontzettend saai?‘ Voor de mens, ja – want je wandelt op een traag tempo – maar voor je hond is het ontzettend interessant!
Onthoud; dit is een wandeling voor je hond, niet voor jou. Jaag je hond niet op, laat hem zijn eigen tempo bepalen. Bij een snuffelwandeling draait alles om de snuffeltijd en niet de afgelegde kilometers.

snuffelwandeling met je hond

Hoe pak je een snuffelwandeling aan?

Als eerste heb je een lange lijn nodig, ik raad aan een 5 meterlijn te gebruiken. Kies een route uit waar er voldoende snuffelmogelijkheden zijn. Laat je hond het tempo bepalen en snuffelen waar hij wil. Vermijd trekken aan de lijn of het verhogen van je wandeltempo.

Plan een snuffelwandeling niet in als je gehaast bent, neem er je tijd voor. Zo geef je je hond voldoende tijd om de omgeving te verkennen en te genieten van zijn activiteit.

Varieer ook voldoende je wandelroutes, zo kan je hond nieuwe geuren en plekken ontdekken. Heb je een reactieve/angstige hond? Dan is voorspelbaarheid belangrijk en houd je het best op (enkele) vaste wandelroutes. Elke hond is anders natuurlijk; kijk naar wat hij wel of niet aankan.

Wat is het belang van snuffelen?

Voor honden is snuffelen veel meer dan alleen maar ruiken. Het is hun manier om informatie te verzamelen, sociale interactie te hebben en de omgeving te verkennen. Een beetje zoals Facebook of Instagram is voor mensen, zo is snuffelen hét socialmediakanaal voor honden.

Hier zijn 3 redenen waarom snuffelen zo belangrijk is tijdens de wandeling:

1. Mentale stimulatie: snuffelen is een mentaal stimulerende activiteit. Tijdens het snuffelen verwerken honden een massa aan geuren en prikkels, wat hun hersenen actief houdt. Dit bevordert niet alleen hun mentale gezondheid, maar het helpt ook tegen verveling. Wist je dat een hond veel meer voldaan is van een snuffelwandeling dan van een snelle of lange wandeling zonder snuffelen?

2. Sociale interactie: elke achtergelaten geur door een andere hond vertelt een verhaal, jouw hond verkrijgt dankzij het snuffelen informatie over zijn leeftijd, geslacht en gezondheid. En natuurlijk laat hij ook zijn eigen verhaal achter. Het is dus een manier van communiceren, het helpt jouw hond begrijpen wie er allemaal in zijn omgeving geweest is.

3. Stressvermindering: snuffelen heeft een ontspannend effect op honden en helpt stress te verminderen. Het is niet voor niets dat snuffelwandelingen voor angstige en/of reactieve honden worden aangeraden. Snuffelen tijdens een wandeling is een natuurlijke manier om zichzelf te kalmeren en veiliger te voelen.

hond in harnas aan een 5 meterlijn

Hoe moedig je het snuffelen aan?

Voor veel honden gaat snuffelen van nature. Maar niet voor allemaal. Hier spreek ik zelf uit ervaring, want voor één van mijn honden was snuffelen niet zo vanzelfsprekend.

We oefenden eerst thuis met snuffelen. Ik verspreidde enkele snoepjes in huis en maakte gebruik van de cue ‘zoeken‘. Uiteraard kun je een eigen cue verzinnen, zoals ‘snuffelen‘ of ‘find it‘.

Zodra mijn hond dit onder de knie had, begonnen we dit tijdens de wandelingen te doen. Als alles goed gaat, zal je hond na verloop van tijd ook zonder snoepjes gaan snuffelen!

Conclusie

Door de snuffeltijd van je hond te respecteren, help jij hem ten volle te genieten van zijn wandeling én bevorder je tegelijkertijd zijn mentale en fysieke welzijn.

Dus de volgende keer dat jij met je hond op pad gaat: laat hem de tijd nemen om te ruiken en de wereld te ontdekken. Geniet van de wereld rondom jullie, kom samen tot ontspanning in de natuur.

hond snuffelt tijdens wandeling

Laatste blogartikelen

Hiking gear for dogs and more

Ontvang 10% korting op jouw eerste bestelling