Ik loop regelmatig met mijn honden naar een losloopgebied, daar kunnen ze lekker vrij rondlopen. Ik vind het dan ook ontzettend belangrijk dat ze een goede recall hebben, oftewel: bij mij terugkomen als ik ze roep. Waarom zou je een recall aanleren? Heel simpel : voor de veiligheid van een ander én van je eigen hond !
Bij het aanleren van een recall, gebruik ik positieve bekrachtiging. Ringelt er al een belletje (hah!)? Dan hoorde je vast al over operante conditionering. Het idee hierachter is dat gedrag dat beloond wordt, vaker herhaald wordt.
Alvorens we aan de slag gaan, hebben we enkele essentiële hulpmiddelen nodig:
- overheerlijke beloningssnoepjes
- een treatbag
- een lange lijn
- optioneel: een clicker (opgelet: hiervoor moet je eerst de clicker aanleren)
- een beetje geduld
Stap 1: oefen in huis
Eerst en vooral kiezen we een cue uit, bij ons is dit bijvoorbeeld kom hier! Wat je cue is, maakt niet uit, zolang je dit consequent gebruikt en er niet van afwijkt.
Oefen de cue om te beginnen in een prikkelarme omgeving bij je thuis. Roep de naam van je hond gevolgd door de cue en beloon meteen als hij komt. Vóór je de beloning geeft, kun je heel enthousiast flink of goed zo zeggen. Ikzelf geef de voorkeur aan een clicker.
Oefen dit tot alles vlotjes loopt. Vaak helpt het om door de knieën te gaan als je je hond roept.
Heel belangrijk: beloon je hond altijd als hij komt, ook al duurt het eventjes of neemt hij een omweg. Bij je komen moet immers iets leuks opleveren en géén gemopper (want dan krijg je het omgekeerde effect).
Train geen uren aan een stuk, 5 minuutjes per dag is bijvoorbeeld voldoende. Oefen alleen als je hond aandacht heeft voor jou en niet wanneer hij ligt te slapen of met iets anders bezig is.
Stap 2: oefen buiten met een lange lijn
Heb je stap 1 volledig onder de knie? Dan is het tijd voor tot stap 2. Hier komt de lange lijn aan te pas. In principe herhaal je stap 1, maar op een andere – nog steeds prikkelarme – omgeving; zoals in de tuin of een afgelegen pleintje. Door gebruik van de lijn creëer je een veilige setting waar je kunt oefenen.
Lijkt het alsof je hond bananen in zijn oren heeft? Dit is heel normaal, honden leren namelijk heel erg context gebonden. Wat thuis 100% goed lukt, is buiten misschien een ander verhaal. Wees geduldig en blijf oefenen! Belonen, belonen, belonen. De ene hond is de andere niet, sommige leren nu eenmaal sneller dan een ander.
Beetje bij beetje kun je andere locaties opzoeken waar meer prikkels aanwezig zijn. Ga bijvoorbeeld eerst naar een graspleintje, dan het park en pas als laatste naar de bossen. Maak het ook niet té moeilijk voor je hond, we willen nog steeds succes behalen.
Lukt dit allemaal moeiteloos? Dan is het tijd voor stap 3.
Stap 3: oefen tijdens het loslopen
Joepie ! Het is eindelijk tijd om los te lopen ! Zoek een rustig losloopgebied en oefen het terugroepen van je hond. Doe dit in het begin zeker in veilige gebieden, ga dit bijvoorbeeld niet doen op een plein naast een drukke autoweg (dit zou ik trouwens nooit aanraden). Ook hier begin je in principe met een gemakkelijke omgeving en bouw je zo verder op.
Lijkt het toch niet helemaal te lukken? Ga dan een stap terug in de training.
De recall is iets dat je moet blijven ‘onderhouden’. Herhaal dit op regelmatige basis om je ijzersterke recall te behouden. Anders is de kans groot dat je vanaf nul mag beginnen (been there, done that).
Laat je hond niet los voor je stap 2 helemaal onder de knie hebt. Ik zag het al meerdere keren fout gaan bij hondenbaasjes die zich lieten overtuigen door advies zoals ‘vertrouw op je hond, laat hem gewoon los‘. Met als gevolg: een vermiste hond. Dit is nu net wat we willen vermijden hè?
Gebruik verschillende soorten beloningssnoepjes om uit te vinden waar jouw hond helemaal gek van is. Laat de hondenbrokken thuis liggen, deze werken vaak niet als bekrachtiger. Weet je niet waar je geweldige treats kunt vinden? Neem eens een kijkje bij Qualitig!